30-taletSM-guld i Skid-O igen, 5-dagars igen, Lokalbyten.

Decenniet har dominerats av inflation i orienteringtyper och klasser. Således har vi förutom klassisk fått kortdistans, långdistans, sprint, park och stads- orientering. På klassidan har vi begåvats med lång-, motions-, öppna , öppna direkt och inskolningsklasser. Med tanke på att deltagarsiffrorna stadigt sjunker måste man fråga sig om det är meningsfullt att köra med 2-3 deltagare i många klasser. Men i vår klubb har vi inte drabbats nämnvärt av den allmänna nedgången annat än på Boforsloppet som har stadigt sjunkande deltagarsiffror en del beroende på att vi kört kortdistans som inte drar lika många deltagare.

Glädjande nog har Djerf haft bra tryck på orienteringen med 10-milalag varje år och några gånger ett andralag mixat med DOK. Placeringarna har varit mellan 99 och 150, med något bottennapp och en riktigt bra prestation -98 med en 57:e plats som gav eko i hela landet efter att vi legat långt framme hela tiden. I slutet på 90-talet har 25-mannakavlen kommit till och även här har vi haft lag som hävdat sig väl med placeringar jämt över 100.

På SM och USM har vi varit väl representerade och nått fina resultat. Kavlelagens bästa prestationer har varit H20 (Martin Stoor, Tobias Åslund, Martin Ljungberg) 16:e plats -95, H21 (Urban Ljungberg, Tomas Eklund, Henrik Lindblad, Örjan Säker) 49:e plats -96, detta år hade vi 4 kavlelag på SM. Individuellt: Göran Svensson håller stilen fint och toppade med en 4:e plats på SM i H20 -91, och var bäste Djerfare -90 i junior cupen, där Reine Wester var 2:a på en deltävling i Åmotsfors och dessutom 2:a på Svealands. Åsa Zetterberg/Eriksson håller också stilen från ungdomsåren och tog andraplatsen på USM både -92 och -93 samt vann Gottlands 2- och 3- dagars -93 och 3-dagars -95 samt en etappseger i D18E på 5-dagars -95. Martin Ljungberg hade ett bra år -94 då han på SM blev 14.e på natten och 21.a på kortdistans i H20.

Det dyker hela tiden upp nya namn på ungdomssidan och i slutet på decenniet hittar vi Klara Sibeck på en fin 19 plats på Natt-SM 98 och på "Daladubbeln" -99 blir Therese Zetterlund KOK/Maria Pettersson Djerf 1:a i D10, Håkan Pettersson Djerf/Lars Eriksson KOK 2:a i H12 och Jakob Zethelius/Oskar Sibeck 5:a i H18.

Det har naturligtvis gjorts många andra bra resultat som är svåra att gradera och vi har tagit massor med medaljer på DM.

Skidorienterarna har det kämpigt, det är ömsom snö och ömsom vatten, men tack vare entusiastiskt arbete av Gunnar Nyman med bistånd av Stig Nilsson har vi haft SM-representanter varje år. Några år har vi varit helt utan snö och fått inställa de flesta tävlingarna blad annat DM. Åsa Wiklund fortsätter att imponera med SM-silver- 90 i D20 både på lågdistans och sprint, -91 JSM-silver, NM-femma i D20 och totaltvåa i Grand Prix, för att sedan lämna Djerf för Domnarvet och studier på skid-ol gymnasiet. Men det fylls på av duktiga ungdomar bland annat Åsa Zetterberg/Eriksson som blev SM-tvåa i D14 -91 SM-fyra i D15 -92 och SM-femma i D15 -93.

Vi drabbades också av tävlingsförbud -93 pga. TWAR-bakterien. Trots det blev Åsa Z. SM-femma i D15 och Tobias Åslund 4:a i juniorcuppen. Nu är Tobias Åslund igång ordentligt och många andra med honom, 3:a på Svealands -94 bl.a. Säsongen -95 blir den bästa hittills med SM-Guld i H20-sprint och SM-Brons i H20-klassisk för Tobias och Åsa Z. 5:a på SM trots sjukdom. Tobias blev också 11 i World Meeting bland världens bästa juniorer.

Under andra halvan av decenniet börjar även veteranerna få fart på laggarna. Således kniper både Kjell Eriksson, Olle Adolfsson och Margareta Pepa massor av medaljer på SM, även av ädlaste valör.

Arrangemanget som dominerat decenniet är 5-dagars i Värmland -96, det största funktionärs- åtagande Djerf haft någon gång, vi hade hand om kartplockning, tävlingsexpeditionen, direktanmälan och en start o målfålla. Det var tredje gången som Göran Ohlsson var ansvarig för Djerfs engagemang i 5-dagars. Många andra funktionärer var också med för tredje gången och förberedelserna pågick i ca tre år och vi hade 125 funktionärer engagerade en hel vecka plus att ca 40 st av dem jobbade 2 veckor. Vi fick mycket beröm för våra insatser och det gav också ett extra tillskott i kassan.

Boforsloppet som numera körs som ett paket "Värmlands-ÖSET" har körts i normal omfattning utom -95 då det blev inställt. Allt var klappat och klart men det kom tre decimeter snö dagen före tävlingen. Tyvärr är deltagarantalet sjunkande även för oss, från 1350 -90 till 400 -99. Vi har också haft förtroendet att anordna klassiska DM -95 där Bertil Jansson lagt bra banor ute vid Espedalen och Budkavle-DM för både Värmland och Närke vid Granbergsdal där Jimmy Wester fått ut fina banor i den annars hård kritiserade terrängen.

På kartfronten rör det sig hela tiden. Vi fick ny karta -91 över Villingsberg syd, -94 över Storängen och Lunedet. Lunedskartan var den första dataritade kartan. Det sker många revideringar och kompletteringar av befintliga kartor eftersom det med datateknikens hjälp är ganska enkelt i dag.

Klubblokal har vi bytt, 2 gånger. Vi lämnade Hallänningsgatan -92 och flyttade till Sjöängsvillan vid folkhögskolan för att få bättre utrymmen för dusch och omklädning. Tyvärr var villan mögelskadad så vi kunde ej ha anställd kanslist där. Vi fick ett erbjudande av kommunen om en ny lokal i gamla Loviselunds- skolan -97 och det nappade vi på. Här har vi trivsamma lokaler centralt och med omklädningsutrymmen alldeles intill där vi byggde en bastu -98. Efter detta senaste lokalbytet har verksamheten ökat markant.

Vid Djerfstugan fixade Bertil Jansson ny brygga -93 och den blev riktigt stabil efter korrigering av flytförmågan. Stugan fick 20 cm isolering på taket och nytt yttertak plus att vi satte in en kassett i öppna spisen -98 för en del av 5-dagarspengarna och det gjorde underverk på energiförbrukningen. Tack vare välvillighet från Villingsbergs skjutfält får vi utnyttja deras motionsslinga och har nu ett bra milspår från stugan. Djerfstugan är en pärla och ett populärt utflyktsmål för allmänheten under jourhelgerna på vintern.

Det diskuteras med jämna mellanrum att bilda en Tävlingsklubb av DOK och Djerf men det har runnit ut i sanden och det är lika bra det. Samarbetet är gott ändå.

Vi fick ny klubbdräkt -93, blå med inslag av gult o grönt, den bästa overallen hittills. Den åtföljdes av ny tävlingsdräkt -94 i matchande färger.

Motionsorienteringen på tisdagskvällarna hålls igång men hade en liten svacka i mitten av decenniet men är nu uppe i ett snitt på 100 deltagare. Den har på senare år kompletterats med några nattävlingar som drar cirka 30 deltagare.

Bergslagsleden får vi mycket beröm för. Vår delsträcka från Svartå till Ramundeboda är väl preparerad och rastplatsen hålls i trim av Olle Jansson och Karl-Erik Eriksson som har snickrat till en mysig kolarkoja där.

Ekonomin är i balans tack vare att vi har många olika inkomstkällor så vi inte är beroende av om Bingo-lotto skulle falla ihop. Djerf var hård engagerade i en skogsbrand vid Öfalla -94 vilket resulterade i att Domän efterskänkte pengar för julgranar det året.

Vi har en stabil funktionärsstab och mycket arbete utförs i det tysta utan att någon ber om det. I dag blir man ju pensionerad kring sextio och vi har många pigga och arbetsvilliga pensionärer

Inför 2000-talet har vi beslutat att satsa på elektronisk stämpling på våra tävlingar, det är inne nu men vi får var beredda på många nyheter, utvecklingen går fort nu.


Webmaster: bengt.gruvberger@swipnet.se
Senast ändrad: 2007-03-25