30-taletBörjan av 80-talet: Många bra juniorer,
   Skidorienterarna i form

Efter Anna-Lenas framgångar i slutet av sjuttiotalet började en ny generation Djerfare växa fram. Damerna "drog sig tillbaka" med en fin fjortonde plats på 2-mila 1980 och två år senare började Juniorerna härja i resultatlistorna. Måns Davidsson visade vägen med en femteplats på dag-SM -82. Två år senare stod han på prispallen som tvåa i H19-20 vid dag-SM i Östersund. Under tiden har han varit med i SOFT:s juniorgrupp och även fått åka till Ungern på B-landskamp.

Bakom Måns dök Pär Nyman upp och fyllde på med en fjärde plats på Natt-SM i Karlstad 1983 och 1985 klev även han upp på silverplatsen vid dag-SM i Åmål. Tillsammans hjälpte de även fram klubbens färger vid budkavle-SM. 1982 var det Hasse Ring som startade och Djerf presenterade sig genom att bli trea.

Killar från 80-talet
Killar från 80-talet
Hans Ring, Pär Nyman och Måns Davidsson

Året efter var det Tomas Lindhs tur att löpa startsträckan. Djerf blev fyra och visade hemmapubliken att de kunde (SM avgjordes ju i Värmland). 1984 fick så Jimmy Westher axla den tunga manteln att springa första sträckan och till målgång kom Djerflaget som femma. Och en stämma ljöd "det börjar gå utför".

Sedan skall vi veta att det kom mer underifrån. Namn som Magnus Jonsson, Åsa Wiklund och Reine Westher bland ungdomarna och Per Jansson, Örjan Säker och Tomas Eklund bland juniorerna. Men blickade man uppåt i åldrarna var det tunnt. Både herrseniorerna och damseniorerna var glesa i leden och att Måns gick över till Hagaby gjorde inte saken bättre. Eftersom tillväxten av juniorer och ungdomar var god såg det ändå just ut för framtiden.

För skidorienterarna blir det också ett uppsving. Liselotte Jörnevik blev SM-tvåa 1980 och herrjuniorerna (Tomas Lindh, Jan Magnusson, Pär Nyman och senare Hans Johansson) radade upp fyra SM-resultat bland de tio vid Budkavlarna med en fjärde plats som bäst 1985. 1985 blev även Djerf åttonde bästa klubb i Sverige på Skid-OL SM. Detta sedan Djerf matchat fram ett damlag som tog brons i budkavlen

Det "lurades" upp en arrangörsstab till Mattila (norr om Torsby) som arrangerade DM i Skid-OL för fem distrikt 1982. Det kom att bli åttiotalets största arrangörs mobilisering för Djers del.

Den mest omdiskuterade blev onekligen Boforsloppet 1983 där karlskogabor rasade över den fina målplatsen vid golfbanan. Boforsloppet ställdes in 1985 p.g.a. en halv meter snö den 1 maj.

Renoveringen av Djerfstugan fortsatte och även den välbesökta klubblokalen som då låg på Halläningsgatan fick sig en omgång.

Djerfs klubbdräkt blev ljusare och klubben gjorde nu reklam för ett, inom kommunen, ganska välkänt företag. Även en ny träningsoverall kom fram med ny reklam för ett annat känt lokalt företag. På så sätt fick klubben in mycket välbehövliga pengar nu när omkostnaderna ökat och en elitsatsning krävde pengar. En annan fin pengakälla blev (den numera i Karlskoga välbekanta) julgransförsäljngen, samt lotterier, skogsröjningar och andra aktiviteter.

Slutet av 80-talet:
   Datorisering och SM-guld

Orienteringen som är vår huvudsysselsättning har skördat vissa framgångar framför allt bland ungdomar o juniorer. Individuellt har Åsa Wiklund jobbat på bäst med framskjutna placeringar i SM-sammanhang, med guld på Skol-SM 87 och en 4:e-plats på lång -SM 88. Göran Svensson har också varit i topp länge och fick till det ordentligt först på Natt-SM 88 med en 5:e-plats i H18 och sedan med en 3:dje-plats i H20 på Dag-SM 89, mycket hedrande placeringar. Bland alla duktiga ungdomar slog Åsa Zetterberg/Eriksson D12 till på 5-dagars -89 med en 2:dra-plats och det inger hopp om att hon skall dra med sig fler flickor in på 90-talet. På gubbsidan kan noteras Åke Johanssons andraplats i H40AK2 på 5-dagars i Borås-86 och J O Wiklunds seger i H40B på 5-dagars i Sundsvall -88.

fter en placering under 100 (91) 1985 har 10-mila laget inte fått till det så där riktigt bra utan pendlar mellan 100 och 250 i resultatlistan. Däremot har ungdomarna lyckats bra. På Tuna-kavlen med seger för H16-pojkarna -86 och en 2:dra-plats för H12-pojkarna -88. På Hälsingekavlen-86 en 2:dra plats lika som -85 för H16-grabbarna Jonas Thelander, Reine Wester, Henrik Lindblad. På 25-mannakavlen blev vi 31:a -86, den bästa prestationen så långt.

På DM har vi hävdat oss bra genom att ta hem Silva-priset för bästa ungdomsinsats -88.

Skidorienteringen har alltid problem med snötillgången men 86 var en normalvinter för att följas av några barvintrar så att DM åter fick flyttas till Mattila 88 och ställas in 89. Dock kämpar entusiasterna vidare i de norra delarna av landet. Djerf har varit väl representerat på SM-tävlingarna. Här är det åter Åsa Wiklund som dominerar. Seger i Svealandsmästerskapen i D16 -86, och SM-guld -88 i D18, Djerfs första SM-guld genom tiderna i Skid-O. En fin prestation gjordes också av Maria Person som vann D20-klassen på Svealandsmästerskapen -87.

På arrangörssidan noteras att Boforsloppet -86 kördes med lite snö kvar i markerna och vi fick använda en cobra för att få ner stolpar i backen. Boforsloppet -87 ställdes in på grund av att hyggena på det tilltänkta området, Kilsta, hade växt igen så det var omöjligt att genomkorsa. I stället genomfördes Natt-DM på ett föredömligt sätt i Villingsberg. Boforsloppet -89 genomfördes med hjärtat i halsgropen ute i Knutsbol, det var som en av de första klubbarna i Värmland som vi använde oss av SOFT:s dataprogram för den administrativa behandlingen. Det funkade perfekt och blir framtidens melodi. Boforsloppet kördes nu som ett paket tillsammans med KOK o DOK under namnet Värmlands-ÖSeT.

Vid Djerfstugan har det lagts ner mycket arbete av Ragnar o Majbritt Nilsson på att få fina skidspår över Våtsjön och över mossarna ner mot Svinsjöstugan och det har blivit populärt att motionera på söndagarna där ute. Vi har ju blivit isolerade av viltstaket mot E18 varför vi tvingats söder ut. Det har satsats på en ny skoter för att kunna hålla god klass på skidspåren.


Webmaster: bengt.gruvberger@swipnet.se
Senast ändrad: 2007-03-25