30-taletUpp och ned, ledarbrist, ny karta

I början av 50-talet hade backhoppningen sin storhetstid i Karlskoga. Både 1951 och 52 arrangerade Djerf stora backtävlingar med deltagande av svenska mästare och svenska OS-truppen. För klubbens egen del blev det en 7:e plats vid SM i backhoppning for juniorer. Till fots och utan skidor arrangerade orienterings-SM för äldre juniorer med mål i Granbergsdal, samt Boforsloppet i vanlig ordning.

Budkavlelag 1954
Budkavlelaget 1954
Ett av 50-talets många budkavlelag, här efter 4:e placeringen på Värmlandsbudkavlen 1954. Från vänster: Bengt Davidsson, Bertil Axelsson, Ragnar Nilsson, Herbert Brattström, Lennart Strandberg, Curt Fallgren, Bengt Brandberg och Ledare: Frans Hägg

Under mitten av 50-talet drabbades Djerf av en nedgångsperiod, ledarbristen började göra sig gällande, ungdomsrekryteringen släpade efter t.o.m. glömdes bort, missnöje med Värmlandsstyret gjorde övergång till Närke aktuell osv. De aktiva höll dock god klass och toppresultat uppnåddes framförallt i skidorientering och nattorientering men också i budkavle.

I slutet av 50-talet vände kurvan uppåt igen. 1958 blev ett bemärkelseår för orienterarna i Karlskoga med omnejd. Då utkom nämligen två blad av den nya typografiska kartan i fyrfärgstryck, vilket medförde att vi fick äran att arrangera landskampen Norge - Sverige. Målet var förlagt till Granbergsdals idrottsplats och tävlingen blev en stor framgång för Djerfs funktionärsstab och den tidens suverän Magne Lystad, som vann överlägset.

Från 1959 kan berättas att Djerfstugan fick el. belysning samt gillestuga med övernattningsmöjligheter i källaren. Ungdomsarbetet blommade upp så att vi blev en av Värmlands framgångsrikaste i ungdomsklasserna, samt att vi på DM-kaveln lyckades med det unika att vinna alla tre seniorsträckorna men ha sträcksegrarna i tre olika lag.

Slutet gott allting gott eller "motvind i ryggen igen" som en känd klubbmedlem uttrykte sig.


Webmaster: bengt.gruvberger@swipnet.se
Senast ändrad: 2007-03-25