Tre Djerftjejer till A-final på SM

I helgen avgjordes långdistans-SM i Norrtäljetrakten och Djerf representerades av tre löpare: Elin Lindberg i D18, Åsa Zetterberg-Eriksson och Marie Pettersson i D21. Från Degerfors deltog Filip Jacobsson, som tävlade i H18-klassen.

Under lördagen genomfördes kvaltävlingar där de bästa i varje kvalgrupp gick vidare till A-finalen. I D21 var det tre kvalgrupper med c:a 35 löpare i varje klass, där de 12 bästa gick vidare till A-finalen. Det gick mycket bra för både Åsa och Marie, där Åsa blev 10:a och Marie 12:a i sina respektive kvalgrupper, dvs A-final för båda tjejerna. I D18, som också hade tre kvalgrupper, gick det ändå bättre för Elin som blev 7:a i sin kvalgrupp, alltså även hon kvalificerade sig till A-finalen.

För Degerforsaren Filip Jacobsson, som springer i H18-klassen, blev det en rätt "mörk dag". Filip började tävlingen mycket bra och efter 6:e kontrollen låg Filip på en mycket bra 3:e plats. Filip gjorde några små misstag på den 7:e och 8:e kontrollen och tappade ett par minuter på täten och låg då en 6:e plats. Den 9:e kontrollen blev dock avgörande för Filips tävling och en 4-minuters bom innebar ett ras till 14:e plats. En plats Filip behöll ända in till mål. Vilket också tyvärr innebar att Filip missade A-finalen med ett par minuter.

Söndagens finaler innebar något ombytta roller. Våra Djerftjejer hade det tyngre i skogen och för Filip gick det riktigt bra, även om det för hans del handlade om en B-final. Åsa Zetterberg-Eriksson och Marie Pettersson fick båda en olycklig start på tävlingen och missade redan den 1:a kontrollen, i Maries fall med c:a 9 minuter. Självklart var det mycket svårt att komma igen efter en sådan start, speciellt i den mycket hårda konkurrensen. Det var dock mycket starkt av båda tjejerna att kvalificera sig till A-finalen.

Årets svenska mästare på långdistans i D21 heter Tove Alexandersson. Tove var totalt överlägsen och vann med hela sex minuters marginal: "Ett väldigt bra lopp", summerade Alexandersson. Tove Alexandersson har skaffat sig ett lysande läge i världscupen inför de två avslutande tävlingarna som avgörs i Schweiz om två veckor. I dag visade Stora Tuna-löparen att formen är mycket god.

I D18-klassens A-final gick det dock bättre för Elin Lindblad. Elin, som under lördagens kvaltävlingar visade god form, gick i mål på 20:e plats. En bom på 2:a kontrollen kostade Elin några minuter och ett antal placeringar. En plats bland 10-13 bästa var innan detta inom räckhåll. Trots detta ett väl genomfört lopp av Elin.

Filip Jacobsson fick på söndagen något av en revansch för lördagens misstag och segrade med över 3 minuters marginal i H18-klassens B-final. Här visade Filip med eftertryck att han hade hört hemma i A-finalen. Efter en inledande 2:a plats efter första kontrollen var det ingen tvekan om vem som var starkast resten av loppet. Filip var i "ohotad" ledning från 2:a kontrollen ända in i mål. Således ett mycket bra lopp av Filip.

D21:
1) Tove Alexandersson, Stora Tuna, 67.17
2) Emma Klingenberg, Järla, +6.00
3) Emma Johansson, Domnarvet, +6.26
33) Åsa Zetterberg-Eriksson, OK Djerf +25:06
34) Marie Pettersson, OK Djerf, +34:35

H21:
1) Fredrik Johansson, Lidingö, 85.28
2) Albin Ridefelt, Linné, +1.05
3) Gernot Kerschbaumer, Pan Kristianstad, +1.13

D18:
1) Andrea Svensson, OK Tisaren 53:10
2) Johanna Öberg, Ryda SK, +0:29
3) Amanda Falck Weber, Eksjö SOK +3:20
20) Elin Lindberg, OK Djerf +11:48

H18 (B-final):
1) Filip Jacobsson, Degerfors OK 45:25
2) Lucas Sundblad, Eksjö SOK +3:21
3) Amadeus Hansson, Gotlands Bro OK +6:46

Bengt Gruvberger

 


Webmaster: bengt.gruvberger@gamla.okdjerf.se
Senast ändrad: 2014-09-21